33,5657$% 0.2
36,7199€% 0.25
2.659,58%1,59
33,5657$% 0.2
36,7199€% 0.25
2.659,58%1,59
Viranşehir Belediye Eş Başkanı Bedriye Yorgun, düzenlediği basın toplantısı ile Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaları değerlendirdi.
Viranşehir Belediyesi Kadın ve Aile Destek Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına, Belediye Eş Başkanı Bedriye Yorgun’un yanı sıra Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Ruken Olcan, meclis üyeleri ve merkez çalışanları katıldı.
Gazetecilerle sohbet ederek konuşmasına başlayan Eş Başkan Yorgun, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün tarihsel açıdan önemine de vurgu yaparak, bu önemli günde 22 Kasım Cuma günü saat 11.00’de Ceylanpınar Caddesi’nde bulunan Viranşehir Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nin açılışını yapacaklarının müjdesini verdi.
Eş Başkan Yorgun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Viranşehir Belediyesi Kadın Meclis Üyeleri olarak Belediye Çalışmaları Kapsamında beş kişiden oluşan kadın-erkek eşitlik komisyonumuzu kurduk. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan çalışma esasları ve yönetmeliğimizi ihtiyaçlar temelinde güncelleyerek meclis onayına sunduk. Belediyemiz Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü olarak, (Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi) ICMPD’i işbirliğiyle girişimcilik eğitimleri gerçekleştirdik.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) ile Belediyemiz Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve 3 gün boyunca devam eden eğitimlere, 131’i kadın olmak üzere toplamda 151 kişi katıldı. Katılımcılara ‘Teknik Girişimcilik Sertifika’ sı, verildi. Katılımcılar, aldıkları bu sertifikalar sayesinde iş planlarını hazırlayarak hibe programlarına başvurma ve finansal planlarını oluşturma konusunda bilgilendiler.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı’nın (UCLG) Avrupa bölge teşkilatını oluşturan, yerel ve bölgesel bağlamda en geniş temsile sahip Avrupa topluluğudur. Türkiye Belediyeler Birliği’nin de üyesi olduğu, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR), 1951 yılında kurulmuş günümüzde, 27 AB üyesi ülke olmak üzere 41 ülkeden 60 ulusal birlik aracılığıyla, 150.000 belediye ve bölgesel yönetimi temsil etmektedir.
CEMR Avrupa’da yerel, yerinden yönetim ve vatandaş katılımının geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla; tematik alanlarda çalışmalar yapmaktadır.
CEMR, Avrupa’da yerel ve bölgesel düzeyde toplumun tüm kesimlerinin hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanmaları amacıyla, 2006 yılında, hem siyasi bir belge hem de pratik bir araç niteliğinde olan “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı”nı geliştirmiştir.
Söz konusu Şart, belediye hizmetlerinin planlanması, uygulanması ve izlenmesi süreçlerinde vatandaşların katılımını desteklemektedir. Farklı kesimlerin farklı ihtiyaçları olabileceğini ve belediyenin buna göre hizmetlerini şekillendirmesi gerektiğine vurgu yaparak bunu insan hakları temelinde değerlendirir.
Şart’ın Birinci bölümde imzacı tarafların çalışmalarında benimseyeceği temel ilkeler yer almaktadır. (“Kadın-erkek eşitliği temel bir haktır.”, “Kadınların ve erkeklerin karar alma süreçlerine dengeli katılımları demokratik bir toplum için ön koşuldur.” vb.)
Bu ön koşulun oluşturulması ve bu hususta ortak çalışmaların yürütülmesinin; coğrafyamızda yaşanan kadın-erkek sorunlarının çözümüne, demokrasimizin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmasına, toplumun tüm kesimlerinin hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanmalarına, kadın-erkek eşitliği ve eşit temsiliyetin sağlanmasına katkı sunacağına inanıyoruz. Bu nedenle belediyemiz tarafından bu şartın imzalamasını tarihi önemde gördük ve meclis olarak oy birliği ile karar aldık.
Biz 5 yıllık stratejik planımızda bu taahhütleri yerine getirecek planlamalara yer verdik.
Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması,
Kadınların;Sosyal, Siyasal, Ekonomik, Kültürel ve Toplumun her alanında güçlenmelerine, görünür olmalarına, tüm olanaklardan eşit biçimde yararlanabilmeleri için kadın dayanışma merkezimizi kurduk.
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde kadın dayanışma merkezinin hazırlık sürecinin sonuna gelindi. İleriki zamanlarda Mahallelerde kadın danışma birimlerinin açılması için çalışmalarımız devam edecektir.
Kadına yönelik her türlü şiddet, ayrımcılık ve baskının önüne geçmek için mücadele etmek kadınların haklarını kullanabilmesi, kendi hayatlarına dönük talepleri ve görüşleri hayata geçirebilmeleri için destek ve danışmanlık vermek, kadın dayanışmasını güçlendirmek ve ortam hazırlamak acil bir ihtiyaçtır.
22 Kasım Cuma günü Saat: 14:00’ te Ceylanpınar caddesinde bulunan binamızda Dayanışma Merkezi’ni açacağız. Açacağımız Dayanışma Merkezi’ne başvuran kadınlara; Sosyal Hizmet Uzmanı, Psikolog, Sosyolog, Avukat ve Çocuk Gelişimcisi arkadaşlarımız tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılarak rehberlik, psikolojik danışmanlık ve hukuki destek hizmeti verilecek, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişim kurmalarına ve gerekli hizmetleri almalarına destek olunacaktır.
Kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın kuruluşları ile işbirliği yaparak ortak çalışmalar yürütür. Merkeze gelen kişilerle yüz yüze görüşmeler yapar. Ayrıca telefon ve mail aracılığı ile başvuruları kabul eder.
Şiddete maruz kalmış, başvuru yapan her bir kadına ayrım yapmaksızın ihtiyaçları doğrultusunda sosyal, hukuki, psikolojik danışmanlık ve destek sağlar.
Kadın ekonomisini güçlendirme birimimizi oluşturacağız
Aralık ayı’nda Kadın Tandır Evi açacağız.
2 adet Tekstil atölyemizi, 1 adet halı dokuma atölyemizi açacağız.
Eğitim, Sosyal Proje ve Politika Geliştirme Birimimizi oluşturacağız.
Kadının İnsan Hakları Derneği (KİH) ile işbirliği yaparak eğitimi programları düzenleyeceğiz. Eğitim programlarımızın konu başlıkları;
Yalnızca “Ekim ayında 48 kadın cinayeti, 23 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti” ifadesinin sadece basına yansıyanlarla sınırlı olduğunu bilelim. Urfa’da her biri kendi yaşamlarına dair karar aldığı nedeniyle 10 ay içerisinde faili belli olan 7 kadın, faili meçhul 8 kadın olmak üzere toplam 15 kadın hayatını kaybetti. Çocukların dahil katledilmesinin olağanlaştığı Narin çocuk cinayetinde görüldüğü üzere herkesin ayağa kalkması gerektiği bu olayda toplumda görülen sessizlik kadın ve çocuklara yönelik şiddetin boyutunu göstermesi açısından tanık olduğumuz en çarpıcı durumlardır.
Bu ay içerisinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Çerçevesinde Kadın kurum, kuruluş, oluşum, örgüt ve platformları bir kadın daha eksilmemek adına çeşitli etkinlikler planladılar ve şiddete karşı hep birlikte mücadele ediyorlar.
Yukarıdaki yer alan verilerden görüleceği üzere bütün bu yaşananlar kadın örgütlüğünü ve mücadelesini güçlendirmeye yönelik çalışmaların gerekliliğini göstermiş olup kadın dayanışmasını geliştirme gayesiyle bu yaklaşım içerisinde önümüzdeki hafta yapacağımız programlar şu şekilde;
Basın toplantısı, çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.
Binlerce Tüketici Risk Altında