DOLAR

33,5657$% 0.2

EURO

36,7199% 0.25

GRAM ALTIN

2.659,58%1,59

DOLAR

33,5657$% 0.2

EURO

36,7199% 0.25

GRAM ALTIN

2.659,58%1,59

a

ŞUTSO Kasım Ayı Toplantısı Gerçekleştirildi

Şanlıurfa Ticaret Ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Kasım Ayı Meclis Toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

ŞUTSO Kasım Ayı Toplantısı Gerçekleştirildi

Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda olağan meclis toplantısına geçildi. 2024 Kasım Ayı Meclis Toplantısı, 2024 Ekim Ayı Meclis Kararı, Ekim  Ayı Mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu Kararı ve Ekim  Ayı Faaliyetleri, gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı. Serhat Karadağ konuşmasında şunları kaydetti:

“ Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri, çoğunluğumuz sağlanmıştır.

Hepiniz Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2024 yılının Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na hoş geldiniz. Sizleri şahsım ve Meclis Divanı adına saygıyla selamlıyor, Kasım Ayı Meclis Toplantımızı açıyorum.

Bu ayki toplantımızda

-Yaptığımız Meslek Komiteleri Toplantılarında 08. Meslek Komitesi Mimarlık, Mühendislik Ve Yapı Denetim Hizmetleri grubu, 09. Meslek Komitesi Yap-Sat İnşaat Ve Konut- İşyeri Yapı Kooperatifleri grubu ve 10. Meslek Komitesi İnşaat Taahhüt grubu toplantılarında Şehrimizin imarı ve inşası ile ilgili yaşanan sıkıntılar ön plana çıkmış ve sorunların iletilmesi için ilgili Belediyelerin İmar Müdürlükleri ile toplantı yapılmasına karar verilmiştir. İlk toplantımıza Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Plan Proje Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi İmar Şehircilik Daire Başkanlığı ve Karaköprü Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğü davet edilmiştir. 24 Ekim tarihinde geniş katılımlı inşaat sektörü toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıda 9  konu başlığı görüşülmüştür.

  • Büyükşehir İmar Yönetmeliği
  • Mevcut Yapılaşma alanlarında alt yapı sorunları
  • Yapı Ruhsatı Süreci – Proje Onayı
  • Yapı Ruhsat harç ödeme noktası
  • Proje –belge işlemlerinin digital ortamda takibi
  • İnşaat Fesih seviyeleri
  • Kentsel Dönüşüm
  • Yerinde dönüşüm
  • Yolların durumu

24 Ekim tarihinde düzenlenen inşaat sektörü toplantısı, sektörün önemli aktörlerini bir araya getirerek, mevcut sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırılması açısından oldukça verimli geçmiştir. Toplantıda ele alınan 9 konu başlığı, sektörün genel sorunlarını yansıtmakla birlikte, özellikle yerel yönetimler ve inşaat sektörü arasındaki koordinasyonu güçlendirme ihtiyacını ortaya koymaktadır. Düzenlenen toplantı, inşaat sektörünün önemli sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi açısından önemli bir adım olmuştur. Tarafların işbirliği ve koordinasyonu ile sektörün daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi mümkün olacaktır. Söz konusu toplantıların sürekliliğini sağlayacağız.

Yenilenebilir enerji kaynakları ile Şanlıurfa;

Ülkemizin en fazla güneş alan bölgesinde bulunan Şanlıurfa, yılda yaklaşık 3000 saatlik güneşlenme süresiyle güneş enerjisi üretim merkezi olmaya adaydır.

Şanlıurfa’da yoğun olarak yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetleri, atıkların değerlendirilmesiyle elektrik ve ısı enerjisi üreten, aynı zamanda çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlayan Biogaz tesislerinin kurulması için yatırımcılara yeterli hammadde imkânlarını sunmaktadır.

Şanlıurfa, yenilenebilir enerji sistemlerinin üretilmesi, bölge ve komşu ülkelere satılması ve satış sonrası teknik servis hizmetlerinin verilmesi için yatırım yapılacak en uygun şehir konumundadır.

Teşviklerle fırsatlar yaratan Şanlıurfa;

Bölgesel yatırım teşvik uygulamalarında 6. Bölgede yer alan Şanlıurfa, teşvik sisteminden maksimum ölçüde yararlanarak, yatırımcılara aşağıdaki fırsatları sunmaktadır:

  • KDV İstisnası
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti
  • Vergi İndirimi
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
  • Yatırım Yeri Tahsisi
  • Faiz Desteği
  • Gelir Vergisi Stopajı Desteği
  • Sigorta Primi Desteği

Zengin tarihi ve kültürel değerleri ile Şanlıurfa;

Ebla, Akad, Sümer, Babil, Hitit, Asur, Pers, Makedonya, Roma ve Doğu Roma [Bizans] gibi pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Şanlıurfa, bu medeniyetlerden miras kalan tarihi ve kültürel dokusu, 2451 tescilli kültür varlığı ile Güneydoğu’nun turizm potansiyeli en yüksek illerinden biridir. Tarihi, günümüzden 11500 yıl öncesine dayanan bu kadim şehir, herkesçe bilinen Balıklıgöl ve Harran Kümbet Evlerinin yanı sıra, çok tanrılı dönemin ilk inanç merkezi konumundaki Göbeklitepe ve dünyaca ünlü Haleplibahçe Mozaikleri ile her kesimden yerli ve yabancı turistin ilgi odağıdır. Artan turizm potansiyeli ile Şanlıurfa;  Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Dünya Miras Listesi’ne alınan Göbeklitepe arkeolojik alanı, tarihte bilinen ilk tapınak olma özelliğini taşımakta olup Şanlıurfa’da bulunmaktadır. Bu nedenle de tarihteki ilk inancın başlangıç kaynağı olarak kabul edilen en büyük tapınak olarak kayıtlara geçmiş durumdadır. Göbeklitepe’nin bir diğer önemi ise, tarihte bilinen en eski yapıttan daha da eski olmasıdır. Örnek vermek gerekirse, Göbeklitepe’nin keşfine kadar bilinen en eski tapınak Malta’da bulunmakta ve 5000 yaşındadır. Göbeklitepe ise Stonehenge’den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha yaşlıdır. Şanlıurfa, istikrarlı bir şekilde artış gösteren geceleme sayıları ile turizmdeki payını gün geçtikçe artırmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019 yılı verilerine göre yerli turist sayısında önemli artışlar olmuştur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2019 yılını ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan etmesi kent ve bölge turizmine büyük katkı sağlamıştır. Bu kararla birlikte Şanlıurfa 2019 yılında turist akınına uğramıştır. 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesi ile birlikte geceleme sayısı 1 milyon’u aşmıştır. Önümüzdeki yıllarda bu artışın devam edeceği öngörülmektedir. Farklı turizm seçenekleri ile Şanlıurfa; Şanlıurfa, yalnızca kültür ve turizmi ile değil, üç semavi din için önemli merkezlere ev sahipliği yapmasından dolayı İnanç Turizmi, Bozova ve Halfeti bölgesi ile su sporları, Karacadağ Kayak Merkezi ile Kış Turizmi, Karaali Kaplıcaları ve yeni kurulan hastaneleri ile termal ve sağlık turizmi, Şanlıurfa’ya özgü damak tadı ile gastronomi turizmi, Harran Kümbet Evleri ve tarihi Halfeti evleri ile ekoturizm için büyük bir yatırım potansiyeli içermektedir. Meclis toplantımızın ilimiz ve ülkemiz adına verimli geçmesini diliyorum. Hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” dedi.

ŞUTSO Kasım Ayı Toplantısı Gerçekleştirildi

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise, “Geçtiğimiz ay 29 ekim Cumhuriyetimizin ilanının 101. yılını büyük bir gurur ve coşkuyla kutladık. Bu anlamlı günde, milletimizin azim ve kararlılıkla kazandığı bağımsızlığını bir kez daha hatırladık. Cumhuriyetin bizlere kazandırdığı değerleri yaşatmaya ve geleceğe taşımaya olan inancımızla çalışmaya ülkemizi ve şehrimizi kalkındırmak için elimizden gelen tüm çalışmaları yapacağımıza gayret edeceğiz. Yönetime gelişimizin üzerinden iki yıl geçti. Bu süre zarfında, hedeflerimize ulaşma noktasında samimiyetle ve büyük bir çabayla çalıştığımızdan emin olabilirsiniz. Daha en başında, “Birlikte Yöneteceğiz” sloganıyla göreve talip olduğumuzda verdiğimiz sözü tuttuk ve odamızı her zaman ortak akılla, birlikte yönetmeyi temel ilkemiz olarak benimsedik. Bu doğrultuda, tüm Meclis üyelerimizin taleplerine yanıt vermeye gayret ediyoruz. Geçtiğimiz yıl, ilimizin tüm sektör temsilcileriyle dayanışmayı güçlendireceğimizi ve her meslek kolunun gelişimi için çaba göstereceğimizi ifade etmiştik. Bugün de aynı kararlılık ve idealle yolumuza devam ediyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü bilmenizi isterim. Şunuda belirtmek istiyorum biz Farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın yaşadığı sorunları sürekli olarak gündeme taşıdık ve çözüm üretmek adına pek çok girişimde bulunduk. Bu konularda ısrarcı olmaktan da hiçbir zaman geri durmadık. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.  Bu yıl Antalya’da düzenlenen 13.YÖREX Yöresel Ürünler Fuarına katılarak Şanlıurfa’mızın eşsiz zenginliklerini tanıttık. Hemen akabinde Yine, bildiğiniz üzere Şanlıurfa Pamuğunun Coğrafi İşaret Tescil Belgesini aldık. Odamızın organize ettiği inşaat sektörü toplantısında kamu kurum ve kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek Sektörümüzün, istihdamı ve ülke genelinde farklı alanlara sağladığı katkılar üzerine görüştük.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Geylan Haci Sayid ve beraberindeki heyet, odamızı ziyaret etti. Ziyarette, kurumlar arası iş birliği ve dayanışmanın artırılması ile ortak projelerin geliştirilmesi üzerine görüş alışverişinde bulunulduk.  Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’mızın 2 yıllık faaliyetleri hakkında 3 TV Ortak canlı yayına katılarak değerlendirme ve basın açıklamasında bulunduk. Yayında belirttiğim gibi Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi 4500 Dönüm yeni genişleme alanı başta olmak üzere Alo İhracat Destek Hattı,                 GAP Havalimanımızın Gümrük Sahasının faaliyette olmaması, Şanlıurfa’ya EXİMBANK Şubesi’nni kazandırılması ve 7 bin dönümlük bir alana ŞUTSO OSB kurmak için çalışmalara başladığımızı belirtik. Yine bilindiği üzere yaptığımız çalışmalar neticesinde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası olarak maddi ve manevi sorumluluğunu üstlenerek girişimlerimiz sonucunda Şanlıurfa-Antalya uçak seferleri SunExpress tarafından tarihte ilk olarak başladı. Antalya-Şanlıurfa uçuş seferleri perşembe ve pazar günleri olmak üzere haftada iki defa gerçekleşecektir. Haftada iki defa gerçekleştirilen İzmir uçuşlarına, SunExpress Hava Yolu Şirketi tarafından ek olarak üç sefer eklenerek haftalık beş uçuşa çıkarıldı. İlimize ve şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.      Ayrıca, Almanya Berlin uçak seferleri için çalışmalarımız devam ediyor. Turizm ve Ticaretimize ciddi katkı sağlayacağından eminim. Yine bahsetmek isterim ki, Tarımın başkenti diye tabir ettiğimi Ceylanpınar ilçemizde Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kazandırmak üzere çalışmalara başladık. Ceylanpınar OSB’nin kurulması bölgenin katma değerini artıracak ve OSB’de tarıma dayalı sanayi işletmelerinin de yer almasını bekliyoruz. Bunun, yerel üreticilerin ürünlerini değerli hale getirerek bölgede sürdürülebilir kalkınmayı destekleyeceği aşikardır. Dediğim gibi, 2 yıllık faaliyetimizi anlatmaya çalışsak vaktimiz yetmeyecek. Ancak, öz ve kısaca şunu belirtmek istiyorum: İş dünyamızın sorun, talep ve önerilerini her platformda dile getiriyor, çözüm konusunda da imkânlarımızı ve yetkili mercileri elimizden geldiğince zorluyoruz. Bundan siz değerli üyelerimizin hiç şüphesi olmasın diyor, Meclis Toplantımızın ilimiz ve Odamız adına verimli geçmesini temenni ediyorum. Sizleri bir kez daha saygı ve muhabbetle selamlıyor, 2. yılımızın hepimize kutlu olmasını diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Meclis Toplantımızın verimli geçmesini diliyor, sizleri bir kez saygı ve muhabbetle selamlıyorum.”dedi.

 

Toplantıda, Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Fırat, Meclis Üyeleri İsmet Yıldırım, Mehmet Aslan, İbrahim Halil Peltek, Emrah Yavuzel, Mahmut Akaslan, İsa Gökmen, Nebi Bayram Gündem Dışı Bir konuşma gerçekleştirdi. Gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Hayırlı 2024 Ekim Ayı faaliyetlerinin sunumunu gerçekleştirdi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Eş Başkan Saldanlı Personeli Ziyaret Etti

HIZLI YORUM YAP