33,5657$% 0.2
36,7199€% 0.25
2.659,58%1,59
33,5657$% 0.2
36,7199€% 0.25
2.659,58%1,59
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Candan Yüceer mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Sevgili Tekirdağlılar, kıymetli üreticiler, birbirinden değerli kadın çiftçi kardeşlerim, Bugün, tarımın ve üretimin kalbinde yer alan kadın çiftçilerimizin emeklerini ve fedakârlıklarını onurlandırdığımız çok özel bir gün.
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle, sadece kadınlarımızın değil, ülkemizi besleyen tüm üretim gücünü de yürekten kutluyorum.
Toprağın bereketini elleriyle işleyen, alın teriyle geleceğimizi şekillendiren kadınlarımız, tarım sektörünün isimsiz kahramanlarıdır.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, her zaman kadın çiftçilerimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.
Tarım ve hayvancılığın bu bölgenin en temel geçim kaynağı olduğunu biliyor, bu alanlarda sürdürülebilir projeler üretiyoruz. Tekirdağ ili yüzölçümünün yüzde 66’sı ekilebilir tarım alanlarından oluşmaktadır.
Bu da ilimizi bu alanda öncelikli duruma getirmektedir. Ancak bu başarıyı sürdürebilmek için, tarım sektöründe çalışan kadınlarımızı desteklemek, onların üretim süreçlerini kolaylaştırmak bizim öncelikli görevimizdir.
Geçtiğimiz aylarda, kadınlarımızın iş yükünü hafifletmek ve üretim süreçlerini kolaylaştırmak adına 18 adet salça makinası ve 36 adet karıştırma kazanı ile 5 adet hamur yoğurma makinesini üretici kadınlarımıza dağıtmanın mutluluğunu yaşadık.
Bu proje ile kadın çiftçilerimizin salça yapım sürecini hızlandırarak emeklerini daha verimli kılmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu yıl, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en büyük fide dağıtımını yaparak 300.000 adet fide dağıttık.
Bu sayede hem üreticiye hem de tüketiciye taze ve kaliteli sebze sunulmasını sağladık. Bu projelerin toplam maliyeti 1 milyon 300 bin liradan fazlaydı. Bu destekler ile kadın çiftçilerimizin yükünü hafifletmeye devam ediyoruz.
Hasat öncesinde çiftçilerimizin hasat dönemini daha verimli geçirmeleri ve olası kaza risklerini azaltmak amacıyla tarla yollarında bakım ve iyileştirme çalışmalarımızı ilçe belediyeleri ile koordineli bir şekilde 11 ilçemizin 278 kırsal mahallesinde 10 greyder ile gerçekleştirdik. 15 Nisan tarihinde başladığımız çalışmalarımıza 3 ay boyunca devam ettik. Tarlada izimiz, harmanda sözümüz oldu.
Malkara’daki 8. Hasat Bayramı’nda çiftçilerimizle omuz omuza, dayanışma içindeydik. Tarımsal alandaki hizmetlerimiz ve desteklerimiz artarak devam edecek.
Hâlihazırda devam eden projelerimize ek olarak, tarımsal kalkınmayı daha da güçlendirmek amacıyla bir dizi yeni projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Bunlar arasında boşa akan suların tarımsal sulamada kullanılması için 25 tonluk Su Deposu Projesi, kırsal mahallelerden gelen talepler doğrultusunda beton boru (büz) alımı ve 21 adet suvat tesisi yapımı yer alıyor.
Ayrıca, kapalı sulama sistemi projeleri ile yaklaşık 5.000 dekar alanı sulu tarıma kazandırmayı hedefliyoruz. Kırsal mahalle yollarındaki sorunları çözmek için üst sel geçidi projeleri de devreye alınacaktır. Tarımsal eğitim ve destekleme projeleri kapsamında Tekirdağ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi kurulacaktır.
Bunun yanı sıra, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik yem dağıtımı, baklagil yem bitkileri ekiliş alanlarının genişletilmesi kapsamında tohum dağıtımı yapılacak, mera iyileştirmesi ve yönetimi gibi projelerle hayvancılığın en önemli girdisi olan kaba yem üretimindeki açığın azaltılması yönündeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Arıcılığı geliştirmek ve daha güçlü koloniler oluşturabilmek için “Arı Yaşam Gücü Projesi” kapsamında arı keki ve fondan şeker dağıtımı gerçekleştirilecektir.
Dezavantajlı bölgelerdeki anaokulu ve ilkokul çağındaki öğrencilerimize ile 2-5 yaş arası çocuğu bulunan dar gelirli ailelere ücretsiz süt dağıtımını gerçekleştireceğiz. Aktif hale getirdiğimiz Gıda ve Tarım Sanayi Ticaret Anonim Şirketimizle halkımızın ucuz ve kaliteli ete ulaşımı sağlayacak çalışmalarımızın yanı sıra Halk Ekmek projemizle de halkımızın unlu mamullere güvenilir ve ekonomik erişimini sağlayacağız.
Çiftçilerimizin ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını doğrudan dinleyerek çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmek için kuracağımız Tarım ve Hayvancılık Masası’nı yine Tarım Çalıştayı’nda şekillendirmiş olacağız.
Tüm ilçelerimize ihtiyaca göre kurulacak kreşlerimiz sayesinde kadınların işgücüne katılıma oranını yükselteceğiz. Kadınlara pozitif ayrımcılık ilkesiyle, Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezleri, Kadın Girişimcilik Fonu, Meslek Edindirme Merkezi, Kadın Kooperatifi kurma girişimlerimiz için ARGE çalışmalarımıza başladık.
Kadın Kooperatifleri aracılığıyla yöresel ürün pazarlarımızı kurarak kadınlarımızın ürettiği el emeği göz nuru ürünlere katma değer sağlayacağız.
Böylece kadınların bu alandaki üretimini teşvik edecek, kadın çiftçilerin ve üreticilerin pazar payı ve kazanç açısından daha güçlü olmasını sağlayacağız.
Kıymetli hemşehrilerim, sevgili kadın çiftçi kardeşlerim Şunun altını kalın bir çizgiyle çizerek ifade etmek isterim ki, kadın çiftçilerimiz sadece üretim yapmaz, toprağa can verir, geleceğe umut eker.
Onların azmi, sabrı ve gücü ile bu topraklar yeşeriyor, çocuklarımızın yarınları güvence altına alınıyor. Emeğin kutsallığı, kadınlarımızın ellerinde filizleniyor.
Kadın çiftçilerimiz, tüm zorluklara rağmen mücadelelerini sürdürürken, biz de onların yanında olmaktan gurur duyuyoruz. Kadınlarımızın emeğiyle büyüyen Tekirdağ, Türkiye’nin tarımsal kalbi olmayı sürdürecek.
Kadınlarımızın elleriyle toprağa ektiği her tohum, bir umut ışığıdır. Onların emekleri, alın terleriyle suladıkları tarlalarımız, yarınlarımızın bereketidir. İyi ki varsınız, emeğinizle dünyayı güzelleştiriyorsunuz.” şeklinde konuştu.
Sinop’a Paket Turla Gelin, Festivale Katılın!