38,4292$% 0.2
43,8350€% -0.02
4.099,20%-0,71
6.779,00%-0,74
27.034,00%-0,75
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Pardus 23’ün 100. yıl sürümünün TÜBİTAK ULAKBİM tarafından, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını onurlandırmak amacıyla özel olarak tasarlandığını açıkladı.
TÜBİTAK ULAKBİM GELİŞTİRDİ
Kacır, Türkiye’nin milli işletim sistemi ile daha güvenli ve verimli bir deneyim yaşamak için herkesi Pardus’a geçmeye davet etti. TÜBİTAK ULAKBİM tarafından kullanım kolaylığını ön plana alan PARDUS’un yeni ana sürümünün geliştirildiğini kaydeden Kacır, “30 Ağustos’ta Pardus 23 ‘Ay Yıldız’ Sürümü çıkmıştı. 29 Ekim’de de Pardus 23 100. Yıl Özel Sürümünü kullanıma sunuyoruz.” vurgusu yaptı.
YERLİ ÜRETİM
Kacır, “Türkiye’nin bağımsızlığını ve yerli teknoloji üretme kapasitesini güçlendirmek için attığımız adımlardan gurur duyuyoruz. Pardus işletim sisteminin bu yeni sürümü önemli bir kilometre taşıdır ve Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda büyük bir başarıdır.” değerlendirmelerinde bulundu.
TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE’NİN SEMBOLÜ
Bakan Kacır, “Pardus 23 tam bağımsız Türkiye’nin sembolüdür. Bu sürüm, yerli ve milli bir yaklaşımı yansıtırken, aynı zamanda teknoloji alanında Türkiye’nin ulusal ölçekteki potansiyelini gösteriyor. Hem kamu hem de özel sektörün kullanımına sunulan bu işletim sistemi, ülkenin siber güvenlik yeteneklerini artırmak, bağımsızlık ve veri gizliliğini korumak için kritik bir rol oynamaktadır.” dedi.
MANDAL: “SİSTEM YÖNETİMİNİ DAHA BASİT HALE GETİRİYOR”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da detaylara ilişkin, “Pardus 23, kullanıcıların tercihlerine göre iki farklı masaüstü ortamı sunuyor. XFCE ve GNOME sürümleri arasından seçim yaparak, işletim sistemini kendi ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz. Linux 6.1 çekirdek sürümü, daha iyi performans, sürücü uyumluluğu ve güvenlik sunarak Pardus 23’ü daha sağlam bir hale getiriyor. Pardus 23, Pardus GNOME Karşılayıcı, XFCE İnce Ayarlar, Pardus Güncelleyici gibi kullanışlı yeni uygulamalar ve daha fazlasıyla birlikte geliyor. Bu uygulamalar, kullanıcıların işlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapmalarına olanak tanırken, sistem yönetimini daha da basit hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Sebih Altun Yazdı: Güneşten Damlalar